|
ACTUALITATI INTERNE D-2241 / Martie 2011
Respiraţia bebeluşilor
va fi monitorizată de chiar păturile cu care sunt înveliţi
Echipamente de ultimă generaţie au ajuns în 28 martie la Spitalul Judeţean
"Dr. Constantin Opriş" din Baia Mare.
La secţiile de Pediatrie şi Neonatologie ale unităţii spitaliceşti au fost donate zece învelitori speciale care îi anunţă asistentele când bebeluşilor li se întrerupe respiraţia.
Cadrele medicale spun că dispozitivele sunt foarte importante. mai ales pentru nou-născuţii prematur care au adesea apnee.
Păturile cu care vor fi înveliţi nou-născuţii au fost trimise în Baia Mare de către clubul Rotary Cluj-Napoca. Ele sunt dotate cu un dispozitiv de alarmă care se activează în momentul în care respiraţia se întrerupe şi vor fi folosite în special pentru bebeluşii care vin pe lume prematur, care sunt circa 200 pe an. şi care vor fi monitorizaţi 24 din 24 de ore pentru, a se evita cazurile de apnee.
Clubul Rotary Cluj-Napoca a donat 480 de dispozitive cluburilor Rotary din România şi Republica Moldova, echipamentele provenind dintr-un Matching Grant al Fundaţiei Rotary International. La Baia Mare aceste dispozitive antiapnee vor merge la două secţii, respectiv la nou-născuţi şi la sugari, costul unui asemenea dispozitiv fiind de 70 de dolari", a spus Dan (ONORIU), membru al Rotary Club Baia Mare.
"Ne-am bucurat când am aflat că le primim, sunt foarte importante mai ales că stările de apnee sunt foarte frecvente şi este important să ştim când apar, să intervenim la timp",
a spus dr. Laura VERONESCU, şefa secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean Baia Mare. Instituţia medicală băimăreană nu avea în dotare astfel de învelitori cu alarmă pentru nou-născuţi.
Colaborarea clubului Rotary cu Spitalul Judeţean este una mai veche. în urmă cu trei ani clubul Rotaract Baia Mare a renovat cele două secţii destinate copiilor ale unităţii spitaliceşti.
P loan (ŞTREMPEL), RC Baia Mare
|
|